2009

Genomförda turer:
-Børgefjell, april 2009
-Sipmek, maj 2009 
-Femund, juli 2009 



Børgefjell Påska 2009 
 
Datum: 
5-10 april 2009
Turens medlemmar:
-Anders Wanvik Ranheim
-Birgitta Mück
-Håkon Waterloo Solheim
-Christian Endre Graven
-Børge Severin
-Laritza
Destination:
Børgefjell Nasjonalpark


"Det er første gangen i mitt liv som æ må ha på mæ slalombriller og ha med spade når æ ska gå og drit." 

Äntligen var det dags för påsktur i Børgejell. Denna gång hade vi bestämt oss för att hålla oss till dom sydliga delarna av nationalparken. Med skinnfällar på skidorna och pulkor fullastade med tält, sovsäckar, kameror, fiskestänger, skidsegel etc. började vi vår tur i Hudingsdalen i söder. Därifrån gick vi via Renselvatnet och Renselskardet till Beinvatna och därefter vidare via Orvatnet till turens ändpunkt vid Karitjärn.











Med god kamratskap fick vi åter uppleva en underbar tur i Børgefjell som denna gång bjöd på ett fantastiskt vackert och storslaget vinterlandskap. Påskvädret varierade mellan allt från stark vind och snö som nästintill begravde vårt tält till knallsol som lockade till lättare klädsel och solbränna. 











Under turens gång genomförde vi mästerskap i skidflygning, vilket i sin tur resulterade i många annorlunda hopp i säregen stil.


Isfisket var lyckat och öringarna tillagades på många olika sätt, sashimi, fisksoppa och öring á la naturelle är några exempel på vad vi hårdbarkade vildmarksnissar tacksamt stillade vår hunger med långt ute bland de orörda, otämjda och snötäckta fjällvidderna.

//Birgitta Mück

 


Den upplevelserika, snörika påskturen i Børgefjell finns i både film- som bildspelsversion och bägge delar finns samlade på en och samma DVD.


















________________________________________________________________________________


Sipmek 2009

Datum:
8-11 maj 2009
Turens medlemmar: 
-Anders Wanvik Ranheim
-Arnstein Ranheim
Destination:
Børgefjell Nasjonalpark


Noen maidager i 2009 dro far og sønn Ranheim til Børgefjell for årets siste skitur og teste isfisket for siste gang dette året.
Turen startet med bil fra Trondheim og etter mange mil i bil og med litt proviantering underveis, ble bilen parkert ved Karitjärn ved Stekkenjokkveien på svensk side.

Målet var Østre eller vestre Sipmeksjøen hvor isfisket skal være svært bra og hvor drømmen om våren i fjellet, store ørreter og trivelige kveldstunder ved bålet lekte i underbevistheten på turen inn til målet for turen.


Vi skulle oppleve det meste på denne turen, hvor fjellet skulle vise ansikt på flere måter. Vi opplevde strålende sol og vindstille, men også snøvær og snøstorm. Vi fikk ikke mange fisk, men de vi fikk var til gjenggjeld store.
Østre Sipmeksjøen ble forsert med skiseil og vi opplevde hyggelige stunder ved bålet og i teltet, -værfast, som ikke er uvanlig i disse ville fjellområdene.

//Arnstein Ranheim 




Som vanligt fanns både video- som stillbildskamera med i Sipmek och hela äventyret finns att se på DVD.

















__________________________________________________________________________________


Femund 2009

Datum:
21-26 juli 2009
Turens medlemmer:
-Anders Wanvik Ranheim
-Eigil Tofte Bjørvik
-Henrik Five Sæther
-Mats Erlend Lindström
-Hebbe
Destination:
Femundsmarka Nasjonalpark og Rogens Naturreservat

Under planleggingen av sommerens store høydepunkt ble vi enige om å prøve nye marker. Høyfjell ble erstattet med gammel furuskog, høye tinder ble erstattet med slake morenerygger, storsekker ble erstattet med kano. Turen gikk til Femundsmarka.  Femundsmarka nasjonalpark ligger på grensen mellom Sør-Trøndelag, Hedemark og Sverige, og karakteriseres av morenerygger, gammel furuskog og et mylder av sjøer, elver og vann. Fisket regnes for å være variert, med et stort mangfold av arter, hvorav abbor, harr og gjedde dominerer, mens ørret og røye finnes i enkelte vann og vassdrag.


For Team Expeditions medlemmer startet turen tirsdag 21.07. frafjellgården ved Kjärringsjön i Funesdalen på svensk side av grensen.  Kanoer ble pakket, og Kjärringsjön ble forsert (bildet) før den første bæringen ned til Hån ble unnagjort. Hån og Kratlsjön ble padlet i kraftig motvind og turen over Rogen ble derfor utsatt til dagen derpå.


Første camp ble etablert på en øy i Uthussjön i Rogens naturreservat. Fisken var ikke helt samarbeidsvillig, men et par småabbor lot seg friste av marken. Hadde en flott kveld med god drikke og bålkos.


Onsdag våknet vi til nydelig vær. Før vi startet bæringen på en kilometer ned til Rogen, rakk Mats å ta turens så langt største fisk; en har på drøye 600 gram. Vel framme ved Rogen startet vi på den lange padleturen mot Norge og Femundsmarka nasjonalpark. Vi hadde god tro på at fiskelykken skulle snu i løpet av padleturen, men der tok vi feil. Ikke et napp!


Vel fremme ved den norske grensen etter en fin padletur på en blikkstille Rogen, ble Revapassasjen forsert. Prøvde fiskelykken i Reva, hvor vi tok et par småharr, som ble stekt til lunsj. Videre padlet vi over Revsjøen, bar kanoer og utstyr opp til Styggsjøan hvor camp 2 ble etablert. Her tok vi flere pene abbor og harr, den største harren veide 750 gram. Vi bestemte oss for å ta to netter på den idylliske øya, før kursen ble satt mot ørretvassdrag.













Fredag padlet vi derfor ned til Røavassdraget, som også utgjør grensen mellom Sør-Trøndelag og Hedemark. Campen ble satt opp ved Store Rundhåen. Ettermiddagen og kvelden ble brukt på fiske. Endelig snudde fiskelykken for alvor, og Eigil kunne dra i land en ørret på 1,31 kilo ved utoset fra Litlbuddhåen. Denne ørreten ble kokt på storkjøkkenet ved campen, og det ble mange ”storaure” skåler utover kvelden.



Lørdag satte vi kursen oppstrøms mot Rogen. Eigil hadde nok en gang fiskelykken med seg og fikk full klaff i Rogshåen, hvor en harr på 1,5 kilo (!) slukte spesialen. Turen over Rogen ble en strabasiøs affære, med kuling og tidvis store bølger. Hadde heldigvis vinden i ryggen, noe Mats og Henrik utnyttet til det fulle. De brukte et liggeunderlag som seil og oppnådde eventyrlig fart. Rogen ble unnagjort på halvparten av tiden vi brukte andre veien. Siste kveld ble nok en gang ved Uthussjöen, men på en annen holme. Prøvde fiskelykken, uten å ha lykken med oss, men en storgjedde fulgte etter helt inn til land…


Søndag ble kanoer pakket for siste gang. Turen gikk samme ruten tilbake; via Kratlsjön, Hån og Kjärringsjön.


Vi hadde en flott tur, men mengden av folk i området la en liten demper på villmarksfølelsen. Neste år settes nok kursen mot Børgefjell igjen….

//Anders Wanvik Ranheim 






Fotnot: Fler bilder från Femundturen finns att se på Anders bildsamling.